7 gode råd om flybilletter til USA
En af de første gange man selv skal bestille og planlægge sine flybilletter til USA, kan det virke lidt uoverskueligt! Tro mig, jeg kan sagtens huske det! Heldigvis har jeg altid været forskånet for de store problemer, efter jeg har bestilt min flybillet, – men jeg kan sagtens forstille mig skræksirnaget, at det hele ender i afbrudte fly, strandet i en lufthavn med børn, samt de amerikanske highways der føgles meget langt væk! Men læg lige det neurotiske på hylden et øjeblik, – du kan sagtens selv bestille og planlægge dine flybilletter selv, med et par enkelte råd.
Inden vi kommer til de gode råd om bestilling af flybilletter til USA, vil jeg sige at Danmark er et af de lande (i forhold til antallet af indbyggere), der bestiller allerflest flybilletter via internettet, og det skyldes naturligvis at vi har et ordenlig system som kan hjælpe os, i tilfælde af problemer.
1. Tjek rejsetiden inden du køber billetten
En tur til Los Angeles med en rejsetid på over 25 timer, er alt, alt for meget. Ofte skal du kun give et par hundrede kroner mere for at få bragt din flytid ned under 15 timer. Du ser din flytid under billetten.
2. Transittid / terminal skift tid i lufthavnen.
Under din søgning på flybilletten, kan du se hvor lang tid der er afsat til din transittid i lufthavnen. Det er den tid du skal bruge for at skift terminal. Det er forskelligt fra person til person, samt fra luft til lufthavn, hvor lang tid man skal bruge til terminalskift. Er i to friske unge mennesker, kan i godt nøjes med 1 1/2 time til at skifte fly i lufthavne som Paris, Amsterdam og London. Er i en familie med mindre børn, vil jeg ikke gå under 2 timer.
OBS: Vær opmærksom på at, skal du skifte fly når du ankommer til USA, skal du afsætte mere tid. Det skyldes at du i den første lufthavn du ankommer til i USA skal i igennem ESTA kontrollen (ESTA= det dokument der skal udfyldes inden du kan komme ind i USA). Du vil også i mange tilfælde selv skulle hente din bagage selv, og transportere den videre til indenrigsterminalen. Men bare bare rolig, det er ingen problem, så lang tid du har tid nok.
For at opsummere: Skal du mellemlande i en lufthavn i USA, skal du afsætte mere transittid (Personligt vil jeg gerne have 2 1/2 – 3 timer). Det er altid den først lufthavn du lander i, i USA, hvor du skal have godkendt og gennemgået din indrejse tilladelse.
3. Pas på lufthavns skift.
For et par år siden begyndte flere flybilletudbyrde, at tilbyde meget billige flybilletter fra Billund via London til USA. Problemet med flybillentren er bare, at der var et decideret lufthavns skift i London. Fra Billund lander du i lufthavnen “London City”, derfra skal du selv finde ud af at komme til lufthavnen “London heathrow”. For mig burde sådan en billet simpelthen ikke være “lovlig” at sælge, under kriteriet “1 stop”. I dag er søgemaskinerne som Skyscanner og Momondo begyndt på at sætte en rød bjælke på søgeresultatet, hvor der står “Lufthavns skift” – men hold øje med det, under detaljer om rejsen! Har du prøvet at skulle skifte lufthavn på denne måde, høre jeg gerne om det under kommentar, nederst på siden.
4. Køb altid en samlet flyrejse.
Vil man f.eks. have et stop i Paris nogle dage, inden man flyver videre til USA, så køb stadig flybilleten samlet! Har du set at du kan spare penge ved først at bestille en flybillet fra Kastrup til London, og dernæst købe en flybillet til New York, så lad vær med at købe den, du hænger selv på den hvis du ikke når det næste fly! Køber du en samlet flybillet, (Eks. fra Kastrup via Paris og til New York, samt retur) så er det flyselskabet der hænger på den, hvis dit fly er forsinket og du ikke kan nå det næste. Det er altså flyselskabet der skal betale en ny flybillet til dig, og evt. forplejning og overnatning.
5. “Forsikring” ved køb af pakkerejse.
Hvis du køber en samlet rejse, med min. flybillet og overnatning er du dækket af rejsegarantifonden (Hvis udbyderen står på listen hos rejsegarntiefonden) Jeg har aldrig selv benyttet mig af muligheden, dels fordi at udbyderen af flybilleten ikke har står på listen hos rejsegarantifonden og dels fordi jeg finder det helt usandsynlig af flyselskaber som Delta Airlines og Air France skulle gå konkurs. Ud over det booker jeg sjældet mange overnatning på forhånd, og de overnatning og biler jeg booker kan annulleres , derved er der ikke noget at tabe. Nogle rejseudbydere vil nok få kaffen galt i halsen efter at have læst dette, men det er i sidste ende ´din beslutning, hvor du vil spare penge. Vil du gerne forsikres mod konkurs, kan du altid købe det når du bestiller din flybillet, det koster ca. 100 kroner pr. mand.
6. Udfyld alle felter rigtigt.
Tjek, tjek og dobbelt tjek, når du køber din flybillet! Stemmer alle navne overens med det der står i deres pas? Jeg ved ikke hvor mange jeg har hørt om, der er kommet til at skrive et bogstav for meget, eller der mangler et eller andet i navnet. I nogle tilfælde har jeg hørt det er blevet lavet om, mens andre har mistet deres flybillet – du kan ikke flyve på en billet der ikke stemmer overens med dit pas. Personligt har jeg et mellemnavn, mit fuldnavn indeholdet et “ø”, og min kærestes navn indeholder en “-” (bindestreg) – så her er alle chancer for at det kan gå galt. Alligevel er det lykkedes hver gang, fordi vi tjekker om det stemmer overens med vores pas. Nederst på forsiden af dit pas (Der hvor dit billede er), er der et blåt område, med en masse pile, samt dit navn og nogle tal, måden du læser det på i passet er: P<DNKditefternavn<<fornavn<mellemnavn<<<<<<< Det er også måden det skal stå på flybilletten. Har du et mellemnavn bliver det indskrevet i under fornavn, altså “Fornavn efterfulgt af mellemnavn”, og danske bogstaver som ÆØÅ bliver omskrevet.
7. Skal jeg købe tiltlægsforsikringer til flybilletten?
Det skal du gøre præcis som du har temperament til. Men jeg vil lige tjekke din rejseforsikring, inden jeg handler stort ind i “forsikrings junglen”. Rejser du til USA skal du have en udvidet rejseforsikring til USA, typisk dækker den de fleste ting, og du risikere at blive dobbelt forsikret, hvis du også køber en hos flyselskabet. Jeg har en årsrejseforsikring, som også dækker USA, den dækker sågar hvis jeg punktere på vej i lufthavnen og ikke når mit fly. Det eneste den ikke dækker er konkurs, og den kan man altså tilkøbe hos udbyderen af flybilletten, hvis man har behov for det.