Drikkepenge i USA

Drikkepenge er en rigtig stor del af indtægten, for personer i bestemte erhverv i USA. Men hvor meget forventes det at du giver i drikkepenge, og hvor meget skal man give? Giver man de samme drikke penge til tjeneren som man giver til piccoloen?
Efter som lønningerne i Danmark er rimelig fastsatte, og vi har en minimumsløn her i landet, er det ikke så udbredt at give drikkepenge mere, som det har været. I USA er det lige omvendt, her går dine drikkepenge direkte til at f.eks. tjeneren, kan opretholde en rimelig levestandart – og derfor skal du give drikke penge!

Hvor mange drikkepenge giver man i USA?
For os danskere som ikke er vant til at give drikkepenge i samme omfang som i USA, kan det være lidt svært at forstå hvor meget vi skal give i drikkepenge, hvor det hos amerikanerne bare ligger på “rygraden”. Der kan være forskel på, hvilke “erhverv” du skal give drikkepenge, men det kommer vi ind på lidt senere. I USA giver man drikke penge, eller tip som de kalder det, i procent. Henholdsvis 10%, 15%, 20%, 25%, 30% og 35% af den samlede regnings størrelse.

Da jeg besøgte USA første gang, havde jeg selv svært ved at finde ud af hvor mange drikke jeg skulle giver når jeg var på restaurant, og derfor spurgte jeg den amerikanske familie jeg boede hos. Svaret var ikke til at tage fejl af: >>Du skal give drikkepenge, alt efter hvor god en oplevelse du har haft med servicen / tjeneren. Hvis du giver mellem 0-10% i drikkepenge, skal tjeneren nærmest have spyttet i din mad.

Med den udmelding, var jeg godt klar over vi havde” svært” ved at komme under 15% i drikkepenge! Og min erfaring var også at familien jeg boede hos, konsekvens gav 18- 25% i drikkepenge, ved restaurant besøg. (I enkelte tilfælde 30 – 35%)

Du vil også opleve at service i USA, er i en helt anden klasse end i Danmark. Tjenerne smiler konstant, og er meget opmærksomme på om du mangler noget. På mange restauranter vil du opleve, at når du næsten har drukket din cola op, kommer de randene med en ny – uden beregning! Ta ikke fejl, det er selvfølgelig for at få flere drikke penge, men oplever jeg selv denne betjening giver jeg konsekvens ikke under 25%.

Hvordan giver man drikkepenge i USA?
Der er to måder du kan give drikkepenge på i USA. Når du er færdig med at spise på en restaurant, beder du om regningen. Typisk vil tjeneren spørge om det er kontakt eller med kort. Afregner du kontakt kommer tjeneren blot med en regning, hvorpå du ligger beløbet kontakt + drikkepenge, og forlader bordet. Du vil som udgangspunkt ikke opleve at tjeneren tager pengene, inden du har forladt boret.
Benytter du kreditkort kan det ske på to måder: 1.Du udlevere blot dit kreditkort, hvorefter tjeneren kommer tilbage med dit kreditkort samt to kreditkort kvitteringer, den ene kvittering beholder du selv, den anden skal du skrive under på, udfylde hvor mange drikkepenge du vil gi, samt total beløbet. Tjeneren henter den ikke før du er gået. For os danskere kan det virke helt rundt på gulvet, at vi med et kreditkort, skal udfylde på en seddel hvor meget vi skal give, tjeneren kunne jo bare skrive mere på? Ud af de flere hundrede gange jeg har betalt på den både i USA, har det altid passet når jeg har set mit kontoudtog. 2. Du kan også komme ud for at tjeneren kommer tilbage med en kreditkortterminal, hvor han stikker dit kreditkort i, herefter han udlevere terminalen til dig, på skærmen vil der stå “tip”, her skal du udfylde hvor mange drikkepenge du vil gi, dernæst skal du bare godkende totale summen. (Kun i ganske få tilfælde vil du opleve at skulle bruge en pinkode)

Drikkepenge kontant i USA
Hvordan giver man drikkepenge kontant i USA?

Hvem skal have drikkepenge i USA?
Du skal betale drikkepenge, når du sidder på en restaurant og betjenes af en tjener, i en bar (hos en bartender), hos en taxa chefør ,en piccolo (her giver du typisk 2-5 doller kontakt). Aflevere du en bil på et hotel, hvor en medarbejder parkere den for dig, giver du også typisk 2-5 doller til personen når du afhenter den. Du betaler ikke drikkepenge på fastfood kæder som Subway, macdonald, wendy’s mv. Ej heller i butikker, eller boder. Er du i tvivl så føl dig frem, og se hvordan amerikanerne gør. OBS. du kan komme ud for at drikkepenge er indregnet i regning, det vil i så fald stå på kvitteringen. Typisk vi du ikke få nogle valgmuligheder om at tilføje drikkepenge. I sær i Navaho indianers reservatet, kommer man ud for at drikkepenge er indregnet i prisen.

Jeg vil lige runde dette emne af med at sige, at det her ikke er konkurrence om hvordan du slipper billigst ud af en restaurant. Har din tjener givet dig en god service, så har han / hun også fortjent at få en ordentlig løn. Jeg oplevede på en restaurant i San Francisco, at en svensk familie diskuterede i 4 minutter om hvor meget de skulle gi i drikkepenge, alt imens den stakkels tjeneren stod med dankort terminalen i hånden, og ventede ved deres bord, og hans dagsløn nu kunne afgøres af de 4 svenskere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 spørgsmål om “Drikkepenge i USA

 • Skal man give drikkepenge på fastfood kæder som f.eks. MCDonalds?

  Svar på denne
  • Hej Johan!

   Nej man giver ikke drikkepenge på på fastfoodkæder.
   Det er typisk kun steder hvor du sidder ned og bliver betjent direkte ved bordret.

   Venlig hilsen
   Thore Olsen.

   Svar på denne
 • Lige en kommentar til din artikel.
  Hvis en tjener for 15% drikke penge pr. Kunde. Lad os antage at regningen er på 60$ +15% = 9$
  Det gør tjeneren 50 gange dagligt.
  50 x 9$ = 450$ ekstra penge pr. Dag.
  Hvis du så lige ganger det med 5 arbejdsdag (de fleste arbejder 6-7dage)
  5 dage x 450$ = 2250$ Pr. Uge.
  2250$ x 4 uger pr. Mdr. = 9.000$
  (DK ca. 59.000 kr) ekstra pr. Mdr. Det er vist langt mere end hvad en normal person.

  Det med Drikkepenge i USA har vist taget overhånd! Man skal betale for en service, som man allerede betaler når man kigger i menukortet.
  Man skal da ikke betale for en service som er inkl. Ved at gå ud og spise.

  man skal betale drikkepenge hvis tjeneren har leverer en service, en god service.
  Så kan han/hun få 0-10%

  Man skal ikke betale for sin mad og os betale for at få den serveret !!

  Jeg har selv været i USA og blev enormt forbavset over at tjenerne bad om drikkepenge, når vi ikke havde lagt ekstra $ for servicen. De kan få ekstra hvis de giver god service og er opmærksomme.

  Svar på denne
  • Hej Thomas!

   Hvordan du giver drikkepenge er helt op til dig selv, og din egen samvittighed.
   Normen, kutymen og kulturen er at man giver drikkepenge som beskrevet ovenfor, og det vil jeg opfordre andre til at følge, lige som vi må indordne os under de kulture vi rejser i. Jeg er netop landet i nat efter endnu en tur i USA, og vores gennemsnit af “restaurant” besøg denne gang, ligger på 29 dollars for 2 personer + drikkepenge. Det er forskelligt fra sted til sted hvordan drikkepengene fordeles (nogle steder deles de med kokke og opvasker).
   Tjenere i USA er bestemt ikke kendt for at være dem der tjener mest, de ligger i den lave ende. Og så ved jeg ikke hvor mange steder i Danmark man kan gå ud at spise 2 personer inkl. drikke for under 200 kr.

   Ønsker du ikke at give drikkepenge, og dermed ikke at få servicen, er der alternativer som wendy’s, subway og mcdonalds hvor man ikke betaler drikkepenge.

   VH.
   Thore

   Svar på denne
   • Hej.

    Sidder netop selv pt i Miami.
    Servicen er i top og vores restaurant besøg ligger fra 55 til 80 dollars for 2.
    Plus drikkepenge. Vi synes det er dyre drikkepenge for en service som man betaler gennem maden, det fleste steder ligges der 18% drikkepenge oven i regningerne. Nogle steder står der et skema ved side af, om du vil betale 10,20,30% osv af regningen, beløber står så ved siden af.

    Det er jo ikke et valgt om man vil betale drikkepenge, men tvang!
    Det kommer til at tage overhånd på et tidspunkt her i USA, bare vent os se.
    Det vil blive sådan, at du intet kan få uden at lægge en dollars på bordet først, altså bestikkelse ikke drikkepenge!

    Vi var ude og spise igår, regning lød på 60$ her kom tjeneren tilbage til vores bord og sagde, undskyld men der ligger kun 62$ i mappen, jeg smilte til min kæreste og smed 6$ ekstra 😉

    Vi kan kun anbefale andre at rejse til USA, det er et dejligt land og stort set alle er søde, hjælpsomme og venlige, det er nemt at køre rundt (husk og køb mobilt navigation til bilen)
    husk at ta ekstra penge med til “bestikkelse” og “drikkepenge” ellers får man ikke helt samme service.

    Svar på denne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *