Storbyferie i New York

New York City har så meget at byde på, inden for et overskueligt område, det er derfor et oplagt rejsemål for en storbyferie. New York byder på både forlystelser, kulinariske oplevelser i verdensklasse, arkitektur, museer, afslapning og ikke mindst historie! Derfor er New York City et oplagt rejsemål for både voksende og børn – her er oplevelser nok til alle!

Storbyferie i New York har det hele – og meget mere til. De fleste danskere tænker på byen når de siger New York, men New York city ligger faktisk også navn til staten af samme navn (New York). Mange dansker tænker også på Manhattan med den store skyline, Wall Street og Times Square når de siger byens navn, og for at vi ikke bliver alt for forpustet, og gør det mere indviklet end det er, vil det løbende afsnit omhandle området omkring Manhattan, som også er her langt de fleste turister opholder sig. Der bor mere end 19 millioner mennesker i New York, så faktisk er det ikke en storby men en mega-by, og uanset om jeg så udgav 1000 artikler her på siden, vil jeg umuligt få det hele med, det vil også præge din storbyferie i New York – du er simpelthen nød til at komme tilbage, for at få det hele med. Derfor er denne artikel et overblik over selve New York, og specifikke emner finder du i andre nuværende eller kommende artikler.

Frihedsgudinden
Frihedsgudinden i vandet ud for New York og Manhattan

Navnet New York stammer oprindeligt fra Storbritannien og byen York. Herfra immigrere en stor mængde mennesker til USA, og dannede deres “nye York”, der af navnet New York. Selv den dag i dag bære byen præg af immigration, der tales mere en 170 sprog i New York, og frihedsgudinden står som et monument for indgangen til USA – det var her immigranterne rørte ved USA for første gang. Kært barn har mange navne, og en af New York´s er “Byen der aldrig sover”, noget jeg stiftede bekendtskab med allerede første dag. Med lidt jetlag i kroppen stod vi op på vores hotel i hjertet af New York omkring klokken 3.30, rullede mørklægningsgardinet til side og kiggede ud – folk gik rundt på garderne som var det sent eftermiddag, og lyset fra Times Square gjorde det nærmest umuligt at afgøre hvad tid på dagen det var. Tro mig, du kommer til at elske dit mørklægningsgardin på hotelværelset!

Har du også læst artiklen om Top of the rock?

Find rundt på Manhattan.

De fleste danskere frygter at skulle finde rundt i en storby, men tro mig når jeg siger at New York ikke er et problem. Hver parallel gade har et nummer der starter fra 1 og op efter, og får det ikke er nok deler den store gade “Broardway” om det er øst eller vest. Står du f.eks på 4th street West, så ved du at du er vest for Broardway, går du over på den anden side af Broadway hedder gaden 4th street East. Går du i stedet en gade op, hedder gaden pludselig 5th street osv. Osv. Forvirret? Du lærer det i løbet af min. Når du står i New York. Mødet med metroen i New York, eller subway som det hedder her, kan få nogen være et kulturchok! Det kan virke uoverskueligt med alle de farver, bogstaver og tal. Men det finder du let ud af, på Manhattan løber der som udgangspunkt 4 metro linjer nord og syd, blå, rød, orange og grøn. Skal du fra Wallstreet til Times Square tager du eksempelvis rød nord. Skulle du tage en metro i en forkert retning, står du blot af ved det næste stop og køre retur (Der går en metro ca. hver 5 min.)

Læs også artiklen om Transport fra JFK til Manhattan.

På sydspidsen af Manhatten finder du havneområdet, og udsigten til frihedsgudinden. Det var lige her fra havnekajen at titanic stævnede ud på sin skæbnesvanger jomfrurejse – bygningerne som blev benyttede til de bedre klassere ombord på titanic, står her endnu. Kun få meter fra kajen begynder finansdistriktet med Wall Street og New York Stock Exchange.

9/11 memorial
9/11 memorial to bassiner som makere fundamentet for de to tårne World Trade Center

Få hundred meter længere mod nord ligger “Gound Zero”, det var her de to tvillingetårne stod, og i dag rummer området 9/11 memorial – et museum og mindesmærke for katastrofen i 2001 samt den helt nybyggede skyskraber (New York´s højeste) One World Trade Center. Længere mod nord, i hjertet af Manhatten finder du Times Square, og længere endnu den store park Central Park.

New York og manhattan har tideligere været præget af meget kriminalitet, sådan er det ikke længere. Politiet i New York har fået sat en effektiv stopper for det meste kriminalitet med hårdere straffe og mere konsekvens, og jeg har aldrig følt mig utryg ved at bevæge mig rundt på Manhattan. Hvor turister er kommer plattenslagere til, sådan er det også på Times Square. Her kan du købe alt og få tilbud der er lidt gode til at være sande. Er man i New York skal man selvfølgelig også opleve Times Square, men fjern pungen fra baglommen og lad vær med at indlade dig på noget – så vil du uden problem begå dig her med hele din familie.

Mine bedste råd til dig er at finde overnatning på selve Manhattan, det er noget dyre men til gengæld skal du ikke spilde tid på hver dag at køre frem go tilbage i metroen. Jeg betalte ca. 400 ekstra pr. nat for at bo på hotel i hjertet af Manhattan, i stedet for at bo uden for Manhattan – det var det hele værd. Ta subwayen så meget som muligt, du skal nok få gået de kilometer der gør dig træt. Sidst men ikke mindst, køb et New York Pass, det sparer dig både for penge, du kommer ofte foran i køen og vigtigst, så har du mulighed for at tage en af de åbne turistbusser rundt, og se området.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *