International kørekort i USA – skal man bruge det?

Skal man bruge et international kørekort i USA? Og hvis man skal, hvor får man så lavet et international kørekort til USA? Hvis man læser her på internettet kan man godt blive i tvivl, men det er nu ikke så svært endda.

Hvad er et international kørekort?

For at tage den oppefra og ned, et international kørekort, er ikke et kørekort i ordret betydning. Det er en salgs oversættelse af det danske kørekort, til en lang række sprog, vi kunne kalde det en ordbog. For selve det internationale kørekort giver dig ikke ret til at køre bilen i USA, det gør dit danske kørekort herhjemmefra. Billedet og stemplerne i det internationale kørekort skal dokumentere, at oversættelsen er korrekt, og du er indehaver at et dansk kørekort, som den kan oversættes fra.

Skal man bruge et international kørekort i USA?

Svaret er meget præcis: Ja det skal du! Jeg ved godt, at der står en masse andet på nettet, og der er folk, som fortæller om at de har været i USA “100 gange” før, uden at de skulle bruge det. Men ifølge den internationale konvention, forpligter en dansk bilist sig til at kunne dokumentere sit kørekort på det pågældende sprog, efter forlangende. Det blev nok en smugle langhåret, men da dit kørekort kun er på dansk, skal du altså også kunne fremvise et internationalkørekort så det danske kan oversættes til en andet sprog. Møder du en emsig highway patrolman, kan du risikere en tur med på stationen, indtil han har fundet ud af hvad, “alle de der mystiske tal i dit kørekort mon betyder”.

Et international kørekort er som sagt kun gyldigt sammen med dit danske kørekort, og du SKAL derfor have begge med til USA.

Jeg tror ikke, der findes en highway patrolman, som ikke ved hvad EU kørekort er, og hvordan man læser det, hvilket også er grunden til at langt, langt de fleste aldrig kommer til at fremvise deres internationale kørekort. Men ifølge loven skal du altså have det med til USA, hvis du vil køre bil der over. Hvad andre så gør må være op til dem.

Hvor får man et international kørekort?

Det er borgerservice i din kommune, der udsteder et international kørekort til dig. Det koster 75 kroner, og du skal medbringe et pasbillede, og du får kørekortet med det samme. Et international kørekort er gyldigt et år.

Husk international kørekort til USA!

I sommeren 2015 havde jeg en kammerat, der var på roadtrip i USA. Omkring Texas bliver bilen stoppet af highway patrol, fordi de kører for stærkt. Han sidder naturligvis klar til at tage imod bøden, og fremviser sit danske kørekort. Men det er ikke nok for betjenten, så føreren viser ham også sit pas. Det er stadig ikke nok for betjenten, som insisterer på at se noget dokumentation for hans danske adresse. Uheldigvis har min kammerat ikke et international kørekort med, hvorpå hans adresse ville fremgå. Betjenten fortæller ham, at så må han tage en tur med på stationen, indtil de har fået bekræftet hans adresse af de danske myndigheder, hvilket min. vil tage 1-2 dage. – Heldigvis får de overbevist betjenten om at lade dem gå, da de skal nå et fly få timer efter. Historien lyder næsten for utrolig til at være sand, men jeg har hørt historien fra flere vidner i bilen, så den skulle være god nok.

Jeg har aldrig hørt om, at man skal dokumentere sin danske adresse i forbindelse med at køre bil i USA, og jeg har hellere ikke kunne finde information om det. Amerikanere jeg har snakket med, ser lige så forbavset ud. Dog tilføjer de, at der findes emsige highway patrol betjente, og har betjenten ønsket at sende bøden til føreren, kan han forlange at se dokumentation for at adressen er korrekt, så han ikke stikker af fra bøden. Et sygesikringsbevis vil højst sandsynlig ikke være meget værd, da det ikke er et officielt ID, og amerikanerne ikke kender det.

Normalvis er der igen problemer med alle betjente i USA, langt, langt de fleste er søde og hjælpsomme, og vil rigtig gerne hjælpe turister –  så overholder du færdselsloven, skal du ikke være bekymret for at blive stoppet af highway patrol.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 spørgsmål om “International kørekort i USA – skal man bruge det?

 • Spørgmål til kørekort
  Jeg har et gammelt kørekort fra 1969 og det er gældende til 2019. Det har ikke samme format somdet nuværende. Kan det bruges i USA

  Svar på denne
  • Hej Claus!

   Tak for dit spørgsmål – som jeg tænker mange andre kan få gavn af.
   Du skal en tur forbi borgerservice i din kommune og bede om et “nyt” kørekort.
   Det skyldes at dit “gamle pap-kørekort”, ikke er et godkendt ID i USA eller Canada.

   Du kan i princippet godt leje bilen med kørekortet (Hvis de ikke opdager det), men du vil komme i udfordringer hvis du skal vise det til en highway patrol, eller som ID på et hotel.

   Derfor er mit råd, at få et “plastik kørekort”, samt et internationaltkørekort.

   – Rigtig god tur.

   Venlig hilsen
   Thore

   Svar på denne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *