Navigation og atlas, kort over USA – denne skal du vælge

Der findes et hav af navigationer, atlas og kort over USA – og et road atlas eller en navigation er et “must have” på et raodtrip i USA. Men hvad fungere bedst og hvad skal man undgå? For lige så mange løsninger der findes,  lige så mange holdninger er der til det. Her gennemgår de mest gense navigationer, GPSer, vejkort og app’s til USA.

GPS med kort over USA.

De fleste tænker nok på en forrude monteret Garmin navigation, når de høre ordret GPS. Og lad os bare kigge lidt på den til at starte med. For år tilbage var det den eneste løsning hvis du vil have en GPS i USA, og du kan stadig købe dem i butikker, både her hjemme og i USA. Når du lejer en bil i USA, har du altid muligheden for at til vælge en GPS, det er enten en forude monteret, som før nævnte, eller en integreret i bilen. Men lad vær med at leje GPSen sammen med bilen, det er alt for dyrt. Efter 14 dages leje vil du kunne have sparet penge ved at købe en. Jeg vil personligt ikke anbefale sådan en GPS til et roadtrip, dels fordi at kortet skal opdateret manuelt, trafikken i de fleste tilfælde ikke opdateres og fordi den er for dyr en løsning, i forhold til andre. Men er det sådan en GPS du har det bedst med, så køb den hjemmefra så du i ro og mag kan sætte den op (Husk at du skal have et amerikansk kort til den). Der bliver også solgt en del brugte GPSer som er købt i USA, prøv at søge på den blå avis, eller gul og gratis.

Vejkort over USA – USA kort til vestkysten.

Der er dem der mener at et roadtrip i USA, skal føres på et fysisk vejkort (road atlas) over USA, og at en GPS er en skændsel. – Og respekt for det, men enten har de erfaring med at bruge et vejkort eller også har de ikke børn  med på bagsædet. Har du ikke erfaringer i at bruge vejkort, vil jeg ikke anbefale dig at have denne løsning som den eneste. Men det ene udelukker ikke det andet, og et “gammeldags” vejkort går man ikke galt i byen af.

Rand Mcnally road atlas
Rand Mcnally road atlas

Jeg bruger selv et Rand Mcnally road atlas (sammen med en navigation), og den giver et overblik som GPS’en ikke kan give dig. På en navigation ser du typisk kun den vej du køre på, men med et vejkort ser du også byer du kommer forbi, og så har Rand Mcnally road atlas indtegnet ruter som giver en særlig oplevelse og smuk natur. Om aften på motelværelset, eller til frokost vil du kunne slå dit kort op, og planlægge din komende rute, let og overskueligt. Der findes forkskelige versioner af Rand Mcnally Road Atlas, de ligger typisk fra 150 – 200 kr. Jeg har den store version i A3 format, jeg syntes personligt at den giver et bedre og mere detaljeret overblik, samtidig med at der er færre kort som bliver delt op af ryggen i kortet, fordi der er bedre plads.

Navigation til iPhone og iPad over USA.

Der findes rigtig mange applikationer til iPhone og iPad med navigationerne. Nogle af dem henter kortet ned på din telefon, så du ikke skal bruge dataforbindelse, mens andre kræver du er online.

scout navigation
scout navigation

Nogle af dem koster helt op 300 kroner, mens andre er gratis. Du kan købe et datakort til din telefon eller iPad i USA, så du komme online, og dermed er problemerne med kort der kræver online adgang løst. MEN nogle af dem trækker en del data, og burger du også dit datakort til andre ting kan trække en del fra “data kontoen”. Jeg bruger selv Scout navigationen, som er en “gratis” navigation med offlinekort, hvilket gør at jeg kan bruge navigationen uden at være online. Det første kort er gratis, samt når du bruger navigationen online. Men du kan købe et helt kontinet for ca 30 kr, med gratis livtids opdatering. Går du online med navigationen henter den informationer om trafikken, og andre trafikanters færden. Begynder en masse trafikanter at undgå en bestemt vej, eller køre af motorvejen, kan den selv regne ud at der er noget galt på strækning og kommer med forslag til dig, om at ændre ruten. Den kan advare dig om fartbegrænsninger og vejarbejde. Der ud over er der en masse feature, hvor den finder hoteller og og resturanter ud fra deres navn, disse feature virker ikke særlig godt eller slet ikke.

 

Gratis navigation til telefonen i USA

En 100% gratis navigation til telefoner og iPad er google maps. Den har det hele og mere til. Desværre har google ikke lavet den endnu så den kan gå offline med større kort, og du er derfor nød til at have dataforbindelse i USA.

google maps ipad
google maps ipad

Uden at skulle blive alt for teknisk, har google maps adgang til nogle data som andre navigationer ikke har. F.eks. skal du finde et hotel i Las Vegas, skal du indtaste en lang adresse i din navigation, til tider kan navigationerne slet ikke genkende adressen, og i de tilfælde hvor de kan, vil føre dig direkte til adressen, hvilket jo sådanset også er fint nok, hvis det ikke lige var fordi at man ikke parkere sin bil foran hoveddøren til hotellet på The Strip. Typisk ligger parkeringen til hotellet på modsatte side, af en masse veje. Indtaster du hotellets navn i google maps, er det 95% sikker at den selv kan finde hotellet, derud over føre den dig til parkerings området og ikke til hovedindgangen – smart!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *